Eerst maar eens goed nieuws: Het nieuwe tuig is besteld en klaar dus nu kunnen we echt aan de slag! Als het weer wat meewerkt en het niet te hard waait kunnen we het nieuwe zeil hijsen
en op zoek gaan naar de optimale trim. Dit is een secuur werk omdat er op een skûtsje zo’n
70 variabelen zijn. Dat wil zeggen als je één ding verandert heeft dit ook invloed op de rest van de trim. En dan hebben we het nog niet over de invloed van de wind en de diepte van het wedstrijdwater….. Alle trainingen en wedstrijden zijn dus hard nodig om zo goed mogelijk aan de start van het SKS kampioenschap te verschijnen.

Ledenzeilen:
Na een paar jaar te zijn weggeweest werd er op zaterdag 20 mei jongstleden weer het ledenzeilen georganiseerd. De”freonen fan de Swan” de sponsoren konden als bemanningslid meezeilen in een echte wedstrijd. Naast het wedstrijd skûtsje “Twee Gebroeders” met schipper Jaap Zwaga aan het helmhout, deden er nog twee verrassende schippers mee die hun sporen ruimschoots op het water hadden verdiend. (maar dan wel bevroren water).
Na eremetaal op diverse Olympische Spelen, WK, EK, NK streden Ard Schenk en Rintje Ritsma samen met Jaap Zwaga om de gouden medaille.
Zo’n zestig Freonen waren aanwezig bij “de slach om Langwar”, als toeschouwer of als bemanningslid, die onder fantastische omstandigheden werd verzeild.
De gouden medaille bleef in Langweer en Ritsma en Schenk moesten genoegen nemen met zilver en brons. Na afloop werd er onder het genot van een hapje en een drankje nog lang nagepraat. Een zeer geslaagde dag!

Lemmer Ahoy:
Lemmer Ahoy was voor het Langweerder skûtsje een weekend van uitersten. Waar er donderdag werd afgelast wegens te weinig wind, die als ie er was ook nog eens uit alle hoeken kwam en soms 180 graden draaide, stond er vrijdag een mooie bries.
’s Morgens werd er door verkeerde keuzes niet goed gezeild en Langweer eindigde dan ook
stijf laatste. Een leer moment…ook omdat het schip het verder prima deed.
’s Middags ging het beter, Langweer streed mee voorin en finishte uiteindelijk als achtste.
Zaterdag stond er een behoorlijke wind met uitschieters naar vijf en later zelfs zes.
Omdat er groepen door elkaar heenvoeren in hetzelfde kruisrak en er enkele behoorlijke aanvaringen plaatsvonden werd er besloten de boel heel te houden en na enkele rakken de wal op te zoeken. Wel werd in de harde vlagen de stabiliteit van het schip getest.
Al met al een leerzaan weekend.

De geschiedenis van “Twee Gebroeders”
Momenteel kunt u elke week een hoofdstuk op onze website vinden over de geschiedenis van het Langweerder skûtsje “Twee Gebroeders”. Het stuk, geschreven door Frits Jansen
( Stichting Neiteam en bemanningslid van Langweer), wordt in tien gedeelten op de site geplaatst.
Door u aan te melden op de site www.skutsjelangwar.nl ontvangt u de komende weken een hoofdstuk van deze mooie geschiedenis met leuke anekdotes in uw mailbox.
Voor het trainingsschema en zeilkalender kunt u kijken op www.skûtsjelangwar.nl

Tot slot:
Het laten meezeilen, beheer , onderhoud en vooral behoud van het Langweerder skûtsje is zeer kostbaar.
Om dit te kunnen bekostigen heeft Stichting Skûtsjes Doniawerstal Langweer naast een aantal sponsoren een donateurbestand. Bent u geïnteresseerd en wilt u uw steentje bijdragen? Wij verwelkomen u graag als sponsor of donateur.

Meld u daarom aan op info@skutsjelangwar.nl en ontvang naast onze grote dank een leuk
welkomstgeschenk!