Terwijl de dagen alweer (gelukkig nog niet merkbaar) korter worden, zijn de skûtsjes volop in voorbereiding op de drieënzeventigste editie van het SKS kampioenschap. Op zaterdag 5 augustus gaan de veertien skûtsjes in Grou van start en op donderdag 10 augustus wordt er gezeild op de verdiepte Langweerder Wielen.
Gezien de vele schipperswisselingen in de vloot en de nieuw ingevoerde zeilformule lijkt het een interessant kampioenschap te worden. Zal het ook daadwerkelijk zo zijn dat de nieuwe
zeilformule voor meer spanning zorgt en de vloot nog dichter bij elkaar brengt?
Hoe gaat Langweer het doen met een kleiner zeiltuig, een “nieuwe”schipper Jaap Zwaga en bovendien een geheel nieuwe bemanning? En hoe doet ons oud-bemanningslid en Langweerder Willem Zwaga het op het Ljouwerter skûtsje? En had Johannes Meeter gelijk toen hij Huizum verkoos boven Langweer? Het belooft met recht een zeer interessant kampioenschap te worden!

Hoe staat Langweer ervoor?
Het blijft natuurlijk koffiedikkijken maar het gevoel is goed! Er is de laatste tijd veel en hard getraind en het nieuwe zeil voldoet tot nu toe aan de verwachtingen. Om de juiste en vooral optimale trim te verkrijgen is een puzzel die opgelost kan worden door veel te zeilen onder wisselende omstandigheden en heel veel uitproberen. Sommige veranderingen zijn direct merkbaar maar kunnen ook weer minder functioneren onder veranderende weersomstandigheden.
Een combinatie van ervaring en gevoel en soms wat geluk kan ervoor zorgen dat alle puzzelstukjes op de juiste plek vallen. Als de bemanning dan ook nog eens top is kan het best
een verrassend jaar worden. Helaas zijn de resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst! Het blijft dus (overigens wel met veel vertrouwen) koffiedikkijken……

Tribune:
Speciaal voor onze trouwe donateurs, die er mede voor zorgen dat het Langweerder skûtsje
in de vaart blijft en mee kan doen aan dit prachtige evenement, wordt er voor de wedstrijddag een tribune gebouwd aan het wedstrijdwater. Vanaf de tribune heeft men een prachtig zicht op de verrichtingen van de skûtsjes. Wilt u ook een zitplaats reserveren? Wordt dan nu donateur
en ontvang naast een toegangsbewijs en een plek op de tribune ook het magazine “Skûtsje Journaal” t.w.v. € 4.50 Bovendien ontvangt iedere nieuwe donateur een leuk welkomstgeschenk. Meldt u nu aan op: info@skutsjelangwar.nl

De geschiedenis van “Twee Gebroeders”
Momenteel kunt u elke week een hoofdstuk op onze website en facebookpagina “Freon fan De Swan” vinden over de geschiedenis van het Langweerder skûtsje “Twee Gebroeders”. Het stuk, geschreven door Frits Jansen (Stichting Neiteam en bemanningslid van Langweer), wordt in tien afleveringen op de site geplaatst.
Door u aan te melden op de site www.skutsjelangwar.nl of onze facebook pagina “Freon fan De Swan” te liken ontvangt u de komende weken een nieuw hoofdstuk van deze mooie geschiedenis met leuke anekdotes in uw mailbox.
Voor het Trainingsschema en Zeilkalender kijk op http://skutsjelangwar.nl/wedstrijden/