We waren er al bang voor, maar na de bekendmaking van de regelgeving rond evenementen tot 1 september weten we het zeker: het SKS kampioenschap skûtsjesilen gaat dit jaar niet door. Dit betekent dat het op 23 juli stil zal blijven op en rond de Langweerder Wielen en de Buorren.
Het is een grote teleurstelling voor velen, voor de schipper en zijn bemanning, voor de organisatoren, de horeca en natuurlijk voor alle liefhebbers. Het is de eerste keer in 75 jaar dat er geen SKS kampioenschap wordt georganiseerd, wat wederom aangeeft in wat voor bijzondere tijden we verkeren.

Domper

Schipper Harmen Brouwer: ‘Het is een domper, voor ons, maar ook voor heel Friesland denk ik. Wat ik vooral heel erg jammer vind, is dat je het traject er naar toe niet kunt doen. Dat je met zijn allen probeert dat schip te leren kennen. Hard trainen met zijn allen en toeleven naar het skûtsjesilen, waar je dan met zijn allen een prestatie kunt leveren, wat die dan ook mag zijn.’ Harmen had een uitgebreid trainingstraject opgezet. Harmen: ‘Met een bemanning zeilen met de anderhalve meter regel kan natuurlijk niet. Maar zodra het weer kan, pakken we het op en dan gaan we gewoon zo lang mogelijk door, het liefst tot oktober/november.’

Jubileumwedstrijden

De SKS zet nu in op de jubileumwedstrijden (75-jarig bestaan) en hoopt deze te kunnen organiseren op 12 en 13 september 2020. Deze zullen dan worden gehouden op de Langweerder Wielen. Ook de Jonge Jan zal hieraan deelnemen. Het doorgaan hiervan is vanzelfsprekend volledig afhankelijk van de coronaregels op dat moment.

Alternatief programma

Om het skûtsjesilen deze zomer toch bij de mensen te brengen, is de SKS bezig met het optuigen van een alternatief programma. Zo zullen er met Omroep Max en Omrop Fryslân uitzendingen worden gemaakt met beelden uit het archief van 75 jaar skûtsjesilen en actuele interviews. Daarnaast wordt een expositie gemaakt in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Wanneer deze kan worden geopend, is afhankelijk van de regelgeving. Hij staat nu gepland van 5 juni t/m 22 augustus. Er zal een SKS jubileumboek komen en het jaarlijkse Skûtsjesjournaal zal dit jaar weliswaar wat later, maar wel verschijnen.

Werkzaamheden Jonge Jan

Ondertussen gaan de werkzaamheden aan het nieuwe skûtsje door. De Jonge Jan is door de bemanning voorzien van een volledige nieuwe laklaag en ligt inmiddels te glanzen in het water. De nieuwe fok is klaar en er wordt op dit moment door de zeilmaker gewerkt aan het grootzeil. Er is een nieuwe gaffel en de mast is ook bijna klaar. Laten we hopen dat we De Jonge Jan met de zwaan in het zeil snel zullen zien op de Friese wateren.

De nieuwe mast van de Jonge Jan

De nieuwe mast van de Jonge Jan

De nieuwe gaffel

De nieuwe gaffel